Welk verhaal vertel jij jezelf

Welk verhaal vertel jij jezelf

“Er zijn cycli van succes, waarin de dingen naar je toe komen en het je goed gaat, en cycli van mislukking, waarin ze verdorren en uiteenvallen en je ze moet loslaten om ruimte te maken zodat er nieuwe dingen kunnen gaan groeien, of voor transformatie.” Dit citaat van Eckart Tolle las ik enkele dagen geleden, nadat ik besloten had om full time als hogeschooldocent te gaan werken bij de Hogeschool Utrecht.

Het was een moeilijk besluit. Ik werk sinds 2001 als zelfstandige, in verschillende constellaties en heb dit altijd met veel plezier gedaan. De laatste twee jaar ging het echter minder gemakkelijk, het kostte veel meer moeite om goede opdrachten te verwerven. En hoewel ik altijd druk aan het werk was, was het resultaat daarvan niet terug te zien in de omzetcijfers.

Toch vertelde ik mezelf het verhaal, dat ik ondernemer was en dat daarin mijn toekomst lag. Ook al moest ik dingen doen waar ik niet goed in was en waarin ik – als ik heel eerlijk ben – niet veel plezier en voldoening had.

Ik voelde al langer dat er iets moest gebeuren, maar slaagde er niet in de cirkelredenering te doorbreken. Ik werd moe van mijn innerlijke gesprekken. Tijd om eens met een goede coach te gaan praten.
Op dat moment kwam Geke Kiers van l’Esprit-organisatieadvies met een bijzonder aanbod: twee uur gratis coaching voor degene die haar ervan kon overtuigen, dat hij er het meest voor in aanmerking kwam.
‘Dat is voor mij’, was mijn eerste gedachte, en ik schreef Geke een mail waar ze geen nee tegen kon zeggen. (nieuwsgierig wat er in die mail stond? Stuur me even een verzoekje en ik zal het geheim van een verleidelijke mail met je delen).

In het coachingsgesprek met Geke kon ik voor het eerst de gedachte toelaten, dat ik geen echte ondernemer ben. Ik ben weliswaar zeer ondernemend, en heb voortdurend ideeën en ingevingen, maar dat maakt je nog niet tot een ondernemer.

In datzelfde gesprek kon ik ook voor het eerst voelen en ervaren, dat een fulltime dienstverband bij een hogeschool een aantrekkelijk perspectief biedt voor iemand met mijn kwaliteiten: onderzoekend, waarnemend, studerend, lerend en reflecterend.

Vanuit de hogeschool was mij al meerdere keren gevraagd, of ik niet meer uren wilde komen werken en dit keer kon ik hier volmondig JA tegen zeggen.

Dat betekent overigens niet dat Play to Change ophoudt te bestaan. Ik blijf trainingen en workshops verzorgen op het gebied van storytelling en Appreciative Inquiry. Het verschil is, dat mijn bestaan er niet meer van afhankelijk is en dat ik dus veel ontspannener hiermee om kan gaan.

Ik ben de hogeschool dankbaar, dat ik deze kans krijg. Ik ben Geke dankbaar dat ze me net dat zetje gegeven heeft dat ik nodig heb. Ik ben Anouk dankbaar dat ze me zo lang heeft laten ‘aanmodderen’, ook al dacht ze daar het hare van.

In de Sprout die deze week in de bus lag, stonden enkele verhalen over het thema stoppen of doorgaan? In de bijbehorende ‘wetenschappelijke’ quiz kwam ik niet verder dan 7 punten (van de max 30). Advies: ‘Je bent meer van de inhoud en kwaliteit. Je vermijdt risico’s, maar wilt wel erkenning voor je vakmanschap. Vraag jezelf af: maakt het ondernemerschap je gelukkig? Misschien ben jij als einzelgänger meer geschikt voor loondienst. Stoppen is vervelend, maar waarschijnlijk wel het beste.’

Het moeilijkst te overtuigen was mijn ego. Maar uiteindelijk ben ik erin geslaagd, ook die te laten inzien, dat ik veel meer tot mijn recht kom in een baan, waarin ik mij kan focussen op de inhoud, dan het door blijven gaan op de bestaande weg.

De hogeschool biedt vele mogelijkheden. Ik blijf bloggen en publiceren, dus je zult nog regelmatig van me horen. Als je daar prijs op stelt natuurlijk. Het voelt als een opluchting en bevrijding.

En voor degenen die iets herkennen van mijn worsteling: vraag jezelf eens af, welk verhaal jij jezelf vertelt en of dat het verhaal is, waar je echt in gelooft en waar je blij van wordt. Je kunt namelijk altijd besluiten een ander verhaal te gaan vertellen!