Wanneer weet je of je het goede doet?

Wanneer weet je of je het goede doet?

Als adviseur ben ik regelmatig betrokken bij organisatievraagtukken. Vaak gaat het dan om veranderingsprocessen, waarbij de vraag is: hoe zorgen we ervoor dat de doelen gehaald worden en dat de mensen daarin meegaan?  

De setting is vaak als volgt: er speelt een vraagstuk in de organisatie en ik word uitgenodigd voor een gesprek om te onderzoeken of we elkaar van dienst kunnen zijn. De situatie wordt uitgelegd, ik stel een aantal vragen en langzaam wordt het plaatje duidelijker. Op enig moment  tijdens dat gesprek, is het kantelpunt. Mijn gesprekspartner heeft het verhaal toegelicht en nu is het woord aan mij: welke oplossing heb ik in de hoge hoed? Welke aanpak adviseer ik? Welke route biedt de beste kansen voor succes?

En iedere keer opnieuw is dat het moment, dat ik een moet slikken. Wat zal ik zeggen? Wie ben ik om een organisatie te mogen adviseren? Hoe weet ik nu zeker, dat mijn advies het beste is voor het bedrijf? En als ik diep in mezelf te rade ga, is hat antwoord: dat weet ik niet.

Ik weet niet zeker dat mijn aanpak de beste resultaten oplevert. Zo, dat staat! Is het verstandig om daar zo expliciet voor uit te komen? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik me in goed gezelschap bevind.

Twijfel

Zo las in in NRC een uitgebreid interview met Haider Ackermann, een gevierd modeontwerper die zeer succesvol is. Op de vraag of hij onzeker is over zijn werk, antwoordt hij: ‘ik wil niet pathetisch overkomen, het is geen lijdensweg, maar het gaat mij niet gemakkelijk af. Het gaat bij mij gepaard met veel twijfel en heel veel werk. Als ik kijk naar meneer Lagerfeld, bij wie het zo moeiteloos uit zijn hand komt… er zijn zoveel mensen getalenteerder dan ik. Bij iedere collectie denk ik weer: wie gaat hier in godsnaam naar kijken?’

Dat gevoel van twijfel, dat herken ik heel sterk. Iedere keer opnieuw. Ondanks de successen en mooie resultaten. Ik denk dat veel managers dezelfde twijfel kennen. Al die beslissingen die je dag in dag uit moet nemen, iedere keer weer die afwegingen wat het beste is om te doen…

Hoe kun je het beste omgaan met die twijfels?

De neiging bestaat om die twijfels te overschreeuwen. Om jezelf een rad voor ogen te draaien en jezelf (en je omgeving) wijs te maken, dat je geen enkele twijfel hebt over je beslissingen. Ik denk dat je daar jezelf en je omgeving geen dienst mee bewijst. Een ‘macho-houding’ is niet meer dan een pose en mensen prikken daar feilloos doorheen. Je wordt ongeloofwaardig.

De andere kant is om je volledig mee te laten slepen door je twijfels, verlamd te raken en niet meer tot actie te komen. Het zal duidelijk zijn, dat dat ook geen goede aanpak is.

Handelen ONDANKS de twijfel

De kunst is om je twijfel serieus te nemen en te accepteren, en te handelen – ondanks de twijfel.

In de wetenschap, dat je het beste doet wat je op dat moment kunt bedenken. Want als je iets beters had bedacht, had je dat wel gedaan. En die houding geeft mij in ieder geval veel troost en houvast en helpt me, om de best mogelijke adviseur te zijn voor mijn klanten.

Herken je die twijfels bij jezelf? Hoe ga jij hiermee om? Heb je voor jezelf een weg gevonden om ze hanteerbaar te houden? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Reageer hieronder.