Papa, wat doe jij nu eigenlijk?

Papa, wat doe jij nu eigenlijk?
Opeens sta je daar, met je mond vol tanden. Wat zeg je dan, als je dochter van vijf opeens die vraag op je afvuurt? Hoe vertel je haar, wat de kern is van je werk?

Gelukkig werk ik ook deels als hogeschooldocent en kan ik dus zeggen, dat papa les geeft aan jongeren. Het concept ‘meester’ was een vertrouwd concept waar ze een voorstelling bij had. Ook kon ik haar het schoolgebouw laten zien, waar ze zeer van onder de indruk was.

Maar wat vertel je nu als …..je trainer of consultant bent, en je werk bestaat uit het begeleiden van teams in organisaties, het geven van trainingen, het adviseren bij veranderingsprocessen, etc. Of je bent manager, en je werk bestaat uit de hele dag van de ene vergadering naar de andere meeting lopen en gesprekken voeren met mensen?

David Whyte vertelt een prachtig verhaal hierover:

Een tiener volgt zijn vader een dag op zijn werk als onderdeel van een vader/zoon programma (Get our Daughters and Sons to work Day’). De vader is CEO van een grote organisatie.

De zoon volgt zijn vader een dag lang van de ene meeting naar de volgende bespreking en raakt steeds meer verveeld naarmate de dag vordert. Op het einde van de dag vraagt zijn vader, wat hij vindt van zijn rol en het werk dat hij doet. ‘Het is ok, maar eigenlijk doe je niet zoveel, behalve praten’, antwoordt de zoon.

De vader is geschokt door dit antwoord, maar na enige discussie realiseert hij zich, dat wat hij doet is de hele dag verhalen vertellen. Hij vertelt verhalen tegen het senior management, tegen klanten, tegen medewerkers. En in een moment van realisatie claimt hij: ‘I’m chief storyteller around here.’

Mijn vraag aan jou is: Wat is het verhaal dat jij jouw zoon of dochter vertelt over het werk dat je doet?