Niet alleen mensen vertellen verhalen…

Niet alleen mensen vertellen verhalen…

Toen ik als jong volwassene de leeftijd kreeg dat ik me moest gaan scheren, werd het tijd om goed scheergerei aan te schaffen. Daarvoor ging ik naar een ‘ouderwetse’ kapper (zo zouden we die nu noemen). Een oudere man, die al decennia lang een eigen kapperszaak runde en ook allerlei scheergerei verkocht.

Ik had al besloten dat ik me met de hand wilde scheren en niet electrisch, dus bij hem koos ik een goed scheermes uit en een scheerkwast. Die scheerkwast vond ik echter erg duur, zeker acht gulden (als ik me goed herinner). Toen ik dat tegen de barbier zei, keek hij me doordringend aan en zei: “weet je, deze scheerkwast is gemaakt in Italië en is samengesteld uit origineel dassenhaar. Ik steek mijn handen in het vuur voor de kwaliteit van deze scheerkwast. Ik durf te voorspellen, dat je deze kwast nog gebruikt, lang nadat je vergeten bent hoeveel je ervoor betaald hebt.”

Hij had gelijk. Het is inmiddels meer dan 35 jaar geleden en nog iedere dag gebruik ik de scheerkwast met veel plezier. En regelmatig moet ik even terugdenken aan de wijze woorden van die barbier. Voor mij is het niet zo maar een gebruiksvoorwerp geworden, maar een dierbaar object met een verhaal. En ook al heb ik wel eens een andere scheerkwast gekocht (je moet af en toe toch iets nieuws proberen, toch?), die haalde het niet bij mijn oude, vertrouwde kwast.

Bij trainingen vraag ik mensen wel eens om een voorwerp mee te nemen dat illustratief is voor het thema waar de training over gaat. En iedere keer opnieuw ben ik weer ontroerd door de persoonlijke verhalen die mensen met elkaar delen. Een levenloos voorwerp wordt opeens een levend verhaal en een mens die je nog niet zo goed kende, wordt een kameraad die iets persoonlijks gedeeld heeft.  Ook collega’s die al jaren met elkaar samenwerken zien opeens een aspect van hun collega, dat zij voorheen nooit gezien hadden.

Herken je dat? Misschien komt er bij jou spontaan ook wel een voorwerp op, waar je aan moet denken. Ik zou het leuk vinden als je jouw verhaal hier wilt delen. Wat is voor jou een dierbaar voorwerp met een verhaal, iets waar je aan gehecht bent? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Wil je ook je storytelling vaardigheden verbeteren? Schrijf je nu in voor de training Storytelling voor Leiders.