Hoe vergroot je je vaardigheden als storyteller?

Hoe vergroot je je vaardigheden als storyteller?

Mooi. Je hebt besloten om een betere storyteller te worden. Maar hoe pak je dat nu aan? Welke stappen moet je ondernemen om je vaardigheden te vergroten? Het volgende proces is een eenvoudig framework om je daarbij te helpen.

Het bestaat uit vier fasen:
• Herkennen van verhalen
• Herinneren van verhalen
• Delen van verhalen
• Vernieuwen

De eerste stap is om verhalen te herkennen. Dat lijkt simpel (en dat is het in wezen ook), maar vaak blijkt dat mensen het onderscheid moeilijk kunnen maken tussen een verhaal en geen verhaal. Het is belangrijk om verhalen te herkennen en te onderscheiden van bijvoorbeeld argumenten, meningen of feiten.
Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, zie en hoor je overal om je heen verhalen. Deze vaardigheid gaat dus over het vermogen om stories te spotten, te leren waar je naar moet kijken, waar je naar moet luisteren en welke vragen je moet stellen.
In de training Storytelling for Leaders zit een oefening, waarin de deelnemers enkele teksten moeten lezen en bepalen of hier wel of niet sprake is van een verhaal. Een oefening, die altijd leidt tot interessante discussies en eye-openers.

De tweede fase is om de verhalen die je verzameld hebt, paraat te hebben in je geheugen, zodat je ze kunt oproepen op het moment dat je ze nodig hebt. Hoe vaak gebeurt het niet, dat je in een discussie niet in staat bent een ander te overtuigen en dat je achteraf opeens weet wat je had moeten zeggen om jouw visie te ondersteunen? Een hulpmiddel hierbij is het vastleggen van je verhaal in korte steekwoorden en er een of meerdere tags aan koppelen, zodat je ze terug kunt vinden. Ook helpt het om een verhaal een aantal keren te vertellen, zodat het in je lange termijn geheugen wordt opgeslagen.
Het is een kwestie van oefenen en discipline.

Beide voorgaande stappen zijn belangrijk, maar betekenen nog niets, totdat je verhalen gaat vertellen en delen. Veel verhalen gaan over kleine dagelijkse voorvallen uit je eigen leven of van anderen. Dat betekent niet, dat ze zonder betekenis zijn, integendeel. ‘In het detail weerspiegeld zich de kosmos’, en juist de kleine verhalen zeggen veel over een organisatie, een team of een leider. Daarnaast zijn er specifieke verhaalpatronen, die gebruikt kunnen worden voor specifieke doeleinden, zoals verbinding met je publiek maken, een gewenste strategie uitleggen, gedrag van mensen beïnvloeden of het delen van successen.

Als laatste moet je ook weer afscheid van je verhalen kunnen nemen. Als ze niet meer werken , of als je al te vaak hetzelfde verhaal verteld hebt, wordt het tijd voor vernieuwing en aanvulling van je repertoire. Variatie is essentieel. Voorkom dat mensen al gaan zuchten als je je verhaal begint met de gedachte: ‘daar heb je hem weer met datzelfde verhaal uit de vorige eeuw…’

De vier fasen zoals hierboven beschreven zijn geen lineair proces. Je zult aandacht aan alle elementen moeten geven. Alleen maar verhalen vertellen, zonder te investeren in vernieuwing leidt tot uitputting van je repertoire. En eindeloos verhalen verzamelen zonder ze vertellen draagt ook niet bij aan het verbeteren van je vaardigheden als storyteller.

Ik wens je veel plezier en succes bij het verbeteren van je storytelling vaardigheden!
Het programma Storytelling for Leaders™ is een van de krachtigste programma’s om in korte tijd je vaardigheden in het gebruik van storytelling te vergroten. Als je meer wilt weten welke mogelijkheden er zijn om hiermee aan de slag te gaan, neem dan even contact met mij op.