Hoe kun je van iets ‘gewoons’ iets bijzonders maken?

Hoe kun je van iets ‘gewoons’ iets bijzonders maken?

Enkele maanden geleden, in mijn auto op weg naar een klant, hoorde ik een interview op de radio. Aan het woord was een dame, die genomineerd was voor de titel ‘poetsvrouw van het jaar’.

Ik was compleet verrast over de manier waarop de vrouw aan de journalist vertelde over haar werk. Zo enthousiast, passievol en vol energie. Deze vrouw hield van schoonmaken!

Haar loopbaan begon toen haar huis zo spic en span was dat er niets meer aan schoon te maken viel en haar man haar smeekte om een baan als schoonmaakster te zoeken. En zo werd ze schoonmaakster op een basisschool, waar ze de klaslokalen schoonmaakte.

De afspraak was, dat de schoolkinderen voor het einde van de schooldag het klaslokaal opruimden, zodat de schoonmaakster de rest kon doen. Om de kinderen aan te moedigen om goed op te ruimen, schreef ze iedere dag enkele complimenten op het schoolbord met haar naam en soms een tekeningetje.

Voor de kinderen werd het een sport om hun lokaal zo goed mogelijk op te ruimen. Zij konden ’s morgens haast niet wachten om het klaslokaal binnen te gaan en te lezen wat zij op het bord geschreven had.

Wat me nog het meest raakte in het verhaal van de schoonmaakster was de reactie van de journalist. In het begin van het interview stelde hij wat kritische vragen, zoals journalisten doen, maar op zeker moment was hij volledig ontwapend door haar openheid en enthousiasme. Het was onmogelijk om kritisch te blijven. Hij werd geraakt door het menselijke en professionele verhaal van deze vrouw.

Dit kleine verhaal van de schoonmaakster is een voorbeeld hoe je iets gewoons kunt veranderen in iets bijzonders – hoe je je werk zo kunt doen dat zelfs de saaiste taak iets bijzonders wordt.

Deze anecdote bewijst ook dat mooie verhalen overal gevonden kunnen worden. Ze bestaan niet alleen in de literatuur of in films. Ik noem deze kleine verhalen parels. Het verzamelen van deze kleine parels en het gebruik daarvan op het juiste moment, maakt mijn leven rijker en betekenisvoller.

Iedere keer als ik aan mijn bureau zit om saai werk te doen, bijvoorbeeld de belastingaangifte, vraag ik mezelf af: hoe kan ik deze taak op zo’n manier doen, dat het net zo plezierig wordt als de manier waarop de schoonmaakster haar werk doet?