Hoe introduceer je jezelf?

Hoe introduceer je jezelf?

Stel je voor. Je bent net benoemd tot dirigent van een van ’s werelds meest prestigieuze orkesten: de New York Philharmonic Orchestra. Het is je eerste ontmoeting met het orkest nadat je benoeming bekend gemaakt is. Wat zeg je dan? Hoe introduceer je jezelf?

Zaterdagavond zat ik naar de slotaflevering van de documentaire serie Jaap van Zweden: Een Hollandse maestro op wereldtoernee te kijken. Een prachtige documentaire over een buitengewoon energiek en gepassioneerd man. In deze slotaflevering wordt bekend, dat hij benoemd is tot chef-dirigent van de New York Philharmonic.

En ik vroeg me af: hoe gaat hij zichzelf daar introduceren? Wat zegt hij tegen het orkest?

“The shortest distance between two people is a story” – Terrence Gargiulo

Er zijn momenten, waarin we in staat moeten zijn om snel contact te maken, om vertrouwen te wekken en iets te laten zien van ons karakter.We hebben het in zo’n situatie over een connection story: het verbindend verhaal.

Laten we terugkeren naar Jaap van Zweden en eens kijken hoe hij dat bij de New York Philharmonic deed.

Een vrij kleine man, die een enorme energie uitstraalt komt naar voren lopen als aangekondigd is dat hij de nieuwe dirigent is. De orkestleden zijn dolblij. Ze kennen Jaap al, omdat hij meerdere keren als gastdocent met het orkest gewerkt heeft. Maar nu is het menes.

Als Jaap voor het orkest staat, neemt hij het woord:

Toen ik concertmeester was van het Concertgebouworkest, waren we een keer op toernee met Bernstein. Op enig moment wendt hij zich tot mij met de vraag:

‘Jaap, wil jij even dirigeren, dan kan ik in de zaal zitten om te horen hoe het klinkt.’

‘Maar maestro, ik heb nog nooit gedirigeerd.’

‘Just do it!’ Bernstein was niet iemand tegen wie je nee zei.

Dus ik deed wat hij van me vroeg en daarna kwam hij naar me toe: ‘that was pretty bad.’ En dat was ook zo.

Maar hij vervolgde: ‘ik zag iets en ik zou graag willen dat je daar iets mee doet.’

Dat heb ik gedaan en nu, nu sta ik hier.”

Waarom vind ik dit nu zo’n mooi voorbeeld van een connection story?

Een connection story laat iets zien van het karakter van de persoon. Bovendien vertelt het verhaal: ik ben net als jij, wij zijn met elkaar verbonden.

Voordat je verder leest even een vraag aan jou: wat leer je over Jaap van Zweden op basis van deze korte introductie? Schrijf dat eens op, in steekwoorden.

Wat zegt deze korte introductie over Jaap van Zweden?

Dit zijn de punten die ik eruit haal, misschien haal jij er nog wel andere persoonskenmerken uit:

  • Hij beseft dat dirigeren niet iets is wat je ‘zo maar’ even doet
  • Hij erkent dat de eerste poging ‘pretty bad’ was. Hij ziet dus ook zijn tekortkomingen en mislukkingen. Ik denk dat hij zelf zijn grootste criticaster is.
  • Hij heeft zich daar niet door laten afschrikken, maar is doorgegaan op het ingeslagen pad
  • Hij laat impliciet zien, dat hij als dirigent een dienend leider is
  • Hij heeft gevoel voor humor
  • En na vele jaren hard werken staat hij nu hier en is dolgelukkig met deze benoeming

Komen mijn conclusies een beetje overeen met jouw interpretaties? Dat hoeft overigens niet. Vaak genoeg komen verschillende mensen op basis van hetzelfde verhaal tot hele andere conclusies. Maar wat belangrijk is, is dat je een tipje van de sluier oplicht en mensen een blik gunt in jouw persoonlijkheid, jouw karakter. En dat deed Jaap van Zweden met dit verhaal zeker.

In je leven kom je herhaaldelijk voor situaties te staan, waarin je in staat moet zijn snel contact te maken en vertrouwen op te bouwen. Het helpt als je een aantal connection stories achter de hand hebt, die je op het jusite moment in kunt zetten.

In de training Storytelling voor Leiders leer je hoe een connection story wordt opgebouwd en hoe je zelf een aantal connection stories kunt vinden en gebruiken.