Het schaap van de burgemeester

Het schaap van de burgemeester

Afgelopen maandag was ik bij de nieuwjaarsreceptie van de Rabobank Amsterdam, in de stadsschouwburg. In zijn nieuwjaarsspeech gaf burgemeester Eberhard van der Laan een prachtig voorbeeld van een connection story. Een connection story heeft als doel om verbinding te maken met je publiek, om duidelijk te maken waarom jij daar staat en waarom het voor hen interessant is te luisteren naar wat jij te vertellen hebt.

Burgemeester van der Laan zei het volgende:

“nu vraagt u zich misschien af wat mijn verbinding met de Rabobank is. Als 12-jarig jochie woonde ik met mijn ouders in Voorburg – of all places. Mijn vader was huisarts en om de een of andere reden gaf hij mij op mijn 12e verjaardag een schaap cadeau. Ik weet niet precies waarom: contact met de natuur, leren omgaan met dieren, omgaan met geld… Ieder jaar kreeg dit schaap een lam, zoals gebruikelijk op de boerderij waar zij verbleef. Het hoogtepunt van het jaar was voor mij het moment, dat ik de opbrengst van de verkoop van het lam naar de boerenleenbank kon brengen. Ik had dan zo’n 50 gulden denk ik en ik was apetrots dat ik dat op mijn spaarrekening kon zetten. Ik werd dan met alle egards ontvangen bij de bank – en dat is voor een 12-jarig jochie een heel bijzondere belevenis – dat hij überhaupt serieus genomen wordt. Daar is mijn verbinding met de Rabobank begonnen.”

In de workshop Storytelling voor Leiders leren de deelnemers hoe zij op eenvoudige wijze hun eigen connection stories kunnen vinden en vertellen. Zonder te vervallen in acteergedrag of toneelspel. Want dat is het terrein van filmmakers en regisseurs…