Gebroken crackers

Gebroken crackers

Jasmijn (3) was in alle staten. Ze wilde een cracker eten, maar de cracker was gebroken. En ze wilde een HELE cracker en geen gebroken cracker. Anemoon (6) was het daar helemaal mee eens en sloot zich aan bij het koor.

Ik gaf me over een pakte een nieuwe cracker uit het pak, maar hoe voorzichtig ik ook deed, iedere cracker die ik eruit haalde, brak spontaan in tweeën. Uiteindelijk had ik een schaaltje vol met gesneuvelde crackers en twee kinderen die nog steeds jengelden. Wat nu te doen?  Ten einde raad besloot ik de zaak om te draaien. Ik zette het schaaltje met stukken cracker midden op tafel en zei, dat ze zelf mochten uitzoeken, welke stukken cracker ze wilden hebben en wat ze erop deden. Binnen een mum van tijd zaten ze stukken cracker aan elkaar te passen, te besmeren met boter en heerlijk te smikkelen. Ze aten meer crackers dan ik ooit had kunnen denken.

Wat was er gebeurd?

En hoe kunnen we deze ervaring gebruiken in het bedrijfsleven? Ik heb drie lessen hieruit getrokken, misschien zie jij nog wel andere mogelijkheden:

  1. als een kind (medewerker) iets in zijn hoofd heeft en het persé wil, kun je op je kop gaan staan of met geweld afdwingen, maar de kans dat er een gewenst resultaat uitkomt, is uitermate klein.
  2. Verleiding is een veel betere en effectievere strategie om gedrag van anderen te beïnvloeden en  hen tot medewerking te bewegen. Een schaaltje met stukken cracker waar ze naar hartenlust in mogen zoeken en graaien, is veel verleidelijker dan een volledig gesmeerde en belegde cracker op je bord waar je niet om gevraagd hebt
  3. Hoe meer ruimte je geeft om een taak of opdracht naar eigen inzicht in te vullen, hoe verantwoordelijker de medewerker zich voelt en hoe meer hij betrokken is bij het resultaat.

Herken je deze principes? Heb je zelf voorbeelden hoe dat in jouw team of organisatie werkt? Ik ben erg benieuwd naar verhalen en voorbeelden van vergelijkbare situaties. Je kunt je commentaar hieronder achterlaten.