Een simpele test om te zien of je echt verhalen vertelt

Een simpele test om te zien of je echt verhalen vertelt

Vorige week was ik een blog aan het schrijven en ik had echt de geest. Maar midden in het schrijfproces werd ik gestoord door een telefoontje, daarna moest ik de kids van school ophalen, eten koken en ’s avonds had ik ook weer wat anders te doen.
Toen ik de dag daarna de mail weer opende om verder te gaan met mijn blog, staarde ik naar de laatste afgebroken regel. Die luidde:

“Ik sprak laatst een goede vriendin van me. Zij is manager bij een zorginstelling.”

Maar hoe ik ook piekerde, ik kon me niet meer herinneren wat ik wilde schrijven. En daar baalde ik van. Niet alleen, omdat mijn blog daardoor vertraging opliep, maar vooral ook, omdat ik zelf nieuwsgierig was naar het vervolg van die zin. Waar ging dat gesprek over? Wat had ik willen vertellen over die vriendin? Welke ervaring had zij, die de moeite van het navertellen waard was?

En dat is een simpele test om te checken of je echt een verhaal aan het vertellen bent: in plaats van het verhaal helemaal tot het eind vertellen, stop eens vlak voor de clou. En kijk of mensen je vragen om het verhaal af te maken. Zo niet, dan was het blijkbaar geen (interessant) verhaal, maar als ze je smeken om het vervolg, zit je op de goede weg.

Kinderen zijn wat dat betreft een goede graadmeter. Ik probeer het regelmatig uit, als ik een verhaaltje vertel voor het slapen gaan en het is iedere keer weer een feest als zij om het hardst roepen dat ze willen weten hoe het afloopt. En om eerlijk te zijn: ik ben er zelf ook nieuwsgierig naar…

Probeer het eens uit de komende tijd: vertel eens een verhaal tijdens een MT meeting, maar stop vlak voor het einde. Begin over iets anders. Als iemand erop terugkomt met de opmerking: hé Ronald, hoe is het eigenlijk afgelopen met die vriendin van jou, die in de zorg werkt? dan weet je YES, het werkt!