De kunst van het beginnen: wat is jouw favoriete uitstelgedrag?

De kunst van het beginnen: wat is jouw favoriete uitstelgedrag?

Een van de moeilijkste principes van time management is de kunst van het beginnen. Wil Derkse beschrijft in zijn boekje een levensregel voor beginners hoe Benedictus zijn regel opstelde voor de kloosterlingen, gebaseerd op het uitgangspunt dat orde en regelmaat essentieel zijn vor een gezegend leven, mits gecombineerd met flexibiliteit.
Het deel over de omgang met de tijd is in zijn eenvoud bijzonder bruikbaar voor de moderne mens die in alle hectiek en met een overvloed aan indrukken en impulsen ‘het hoofd koel’ probeert te houden.

Een passende dagorde

Benedictus beschrijft het belang van een passende dagorde: een indeling van de dag die de dag een ritme geeft, met aandacht voor inspanning en ontspanning, van geestelijk in- en uitademen, van je omgeving op orde brengen en momenten waarop je met iets moois in contact bent. Zo’n dagritme zal voor iedereen verschillend zijn, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en omgeving, maar het is altijd heilzaam een passend dagritme te hanteren. Dat geldt voor de kloosterling, maar ook voor de zakenman of -vrouw, die voortdurend op pad is. Hoe kun je een eigen dagritme aanhouden dat je helpt om de dag zo effectief mogelijk in te delen, met aandacht voor alle facetten van het leven?

Het gaat om vier essentiele vaardigheden:
• de kusnt van het beginnen
• de kunst van het ophouden
• de kunst van de juiste houding tussen het beginnen en het ophouden
• de kunst respectvol rekening te houden met de ‘seizoenen’ van de dag

De kunst van het beginnen

Dit stukje gaat over de kunst van het beginnen. Benedictus benadrukt dat de afstand (tijd) tussen appel en respons zo klein mogelijk moet zijn: de klok luidt, je legt je werk neer en spoed je naar de kapel. Datzelfde principe kunnen we ook in ons eigen leven toepassen: je heb je voorgenomen vanochtend 1,5 uur te schrijven aan een artikel, het is 9 uur, je start je computer en begin te schrijven. Om weer te stoppen om half 11, want dan staat weer een andere taak op het programma.
Dit klinkt simpeler dan het is. Echt beginnen is moeilijk. Hoe vaak dralen we er niet omheen, gaan we eerst nog even een ander klusje doen, besluiten we de mail toch maar vast te beantwoorden, herinneren ons opeens dat telefoontje dat toch echt nu moet gebeuren, hebben opeens dringend behoefte aan koffie om echt te kunnen beginnen, vinden dat één spelletje patience of backgammon moet kunnen, …
Maar zelfs als je al begonnen bent zijn er nog subtielere vormen van pseudo-aandacht, waardoor je niet echt respons geeft op de taak die van je gevraagd wordt: je bent met je aandacht niet bij de taak die je uitvoert, maar bij een andere vraag die je bezighoudt. Of je bent meer bezig met het zo snel mogelijk afrkijgen van de taak, zodat je met iets anders (leukers) kunt beginnen, in plaats van met het geconcentreerd en aandachtig uitvoeren van wat je nu te doen hebt.
De kunst van het beginnen is een vaardigheid die je met vallen en opstaan steeds beter kunt beheersen. Iedere dag opnieuw biedt weer mogelijjkheden om deze vaardigheid te oefenen, zowel in grote zaken als in kleinigheden.

Wat is jouw favoriete uitstelgedrag?

Nu vraag ik mij af: wat is jouw favoriete uitstelgedrag? Ben je iemand die eerst even een rondje langs de collega’s maakt, voordat je je aan je eigenlijke taak (die je je voorgenomen had) zet? Is de telefoon een handige escape om die moeilijke klus nog even uit te stellen? Ben je ondertussen zeer bedreven geworden in een of ander computergame terwijl dat niet tot je kerntaken behoort? Reageer op deze column en vertel ons over jouw favoriete uitstelgedrag!
O ja, en als je dan toch nog even koffie gaat halen, zet dan meteen even dat dossier (dat al een tijdje op je bureau ligt te wachten) weer op z’n juiste plek. Opgeruimd staat netjes!