Ben jij een storyteller?

Ben jij een storyteller?

Ik moet je iets bekennen: ik ben geen verhalenverteller. Althans niet in de betekenis die we daar normaal aan geven: iemand die van nature verhalen vertelt alsof het geen enkele moeite kost. Zo iemand aan wiens lippen je hangt als hij het woord neemt. Ik heb zo’n collega, die altijd in uiterst bloemrijke taal spreekt, die metaforen en beelden gebruikt die iedereen meteen begrijpt, die kan vertellen op een manier die de aandacht trekt. Om jaloers op te worden.

Nee, zo’n verhalenverteller ben ik niet.

Maar ik ben wel business storyteller en mijn stelling is, dat iedereen dat in zich heeft. En dat iedereen storytelling kan gebruiken, of je nu een geboren verhalenverteller bent of niet.

Storytelling in een zakelijke context gaat er in mijn optiek namelijk niet om, dat je een complete Hollywood film in drie minuten kunt navertellen, inclusief alle stemmetjes, complotten en onverwachte wendingen.

Storytelling in een zakelijke context gaat juist om die persoonlijke verhalen en ervaringen, die je met anderen kunt delen. Of de voorbeelden die je van anderen gehoord hebt, en die je na kunt vertellen. Down to earth, concreet en zonder veel poeha. Storytelling met een kleine ‘s’ noemen we dat bij Anecdote.

Je hoeft geen toneelspel op te voeren, je niet te verdiepen in verschillende karakters en personages. De kunst (en vooral kunde) is juist om dicht bij jezelf te blijven. Jouw manier van praten, jouw persoonlijke ervaringen. Authenticiteit is belangrijker dan perfectie.

Want juist in die imperfectie herkent de ander zich, daar kan die zich mee verbinden. En daar gaat het om bij business storytelling: mensen met elkaar en het gemeenschappelijke verhaal verbinden en mensen in beweging krijgen.

En niet om te laten zien hoe goed jij bent en hoe perfect jij wel niet een verhaal kunt vertellen. Iedereen is een storyteller!

Wil je ook leren beter en gemakkelijker je eigen verhalen te vertellen? Zonder veel poespas of overdreven gedoe? Schrijf je dan in voor de training Storytelling voor Leiders. Een concrete hands on training waarin je praktische tips krijgt waarmee je direct aan de slag kunt. Klik hier voor meer informatie.