Wat gaat er niet fout?

Wat gaat er niet fout?

Het nieuws wordt gedomineerd door berichten over zaken die fout gaan: rampen, oorlogen, terrorisme, crisis, noem maar op. Op televisie, in de kranten, op nieuwsfora op de radio domineren programma’s die uitdiepen wat er allemaal misgaat in onze samenleving.

De dominante manier van kijken is dat de wereld een aaneenschakeling van problemen is die moeten worden opgelost. Die manier van kijken is zo overheersend, dat we soms vergeten gewoon te genieten van wat er WEL goed gaat.

Zo hoorde ik het verhaal van een jonge vrouw, die veel last van migraine aanvallen had. Zij werkte voor een grote organisatie en had een zeer verantwoordelijke baan had. Op gegeven moment realiseerde ze zich, dat haar functietitel ‘problem solver’ was. Dat betekende dus, dat het haar taak was om 40 uur per week op zoek te gaan naar problemen in de organisatie om die vervolgens op te lossen. Haar hele aandacht was gericht op het vinden van problemen. Toen zij zich dit realiseerde besloot ze haar focus te verleggen naar ‘wat gaat er goed, wat is de mogelijke oplossing’, en haar migraine aanvallen verdwenen als sneeuw voor de zon.

Organisaties zijn disharmonieus

Wij leven in organisaties en organisaties zijn per definitie disharmonieus. Het zijn creaties van de mens, dit in tegenstelling tot de natuur die van zichzelf harmonieus is. De natuur is cyclisch en houdt zichzelf in stand. Dat geldt niet voor organisaties. Als wij onze organisaties niet onderhouden en voeden, desintegreren ze en vallen uiteindelijk uiteen. Het is een illusie te denken dat we ooit alle problemen en knelpunten opgelost hebben en rustig achterover kunnen leunen. Maar de vraag is wel, hoe we onze organisaties voeden en waar we onze aandacht en energie op richten.

Zoals ik eerder al aangaf, is de dominante opvatting, dat we ons vooral moeten richten op de problemen en knelpunten om die vervolgens te fixen: wat is fout? Maar het kan ook anders en dat levert hele andere resultaten op.

Wat gaat wel goed?

Een voorbeeld uit mijn eigen ervaring. Voor de vakantie was het enorm hectisch op de hogeschool met het afronden van het studiejaar. Er moest nog zoveel gebeuren en er was nog zo weinig tijd. Ik had een hele planning wat ik allemaal nog wilde voorbereiden voor het nieuwe studiejaar en ik kwam hier nauwelijks aan toe. En dat irriteerde me behoorlijk. Ik gaf hier ook alles en iedereen de schuld van (wat is fout?), inclusief mezelf. Tot ik me realiseerde, dat ik in een hele negatieve spiraal terecht dreigde te komen waardoor er nog minder uit mijn handen kwam (en ik nog minder te genieten was voor mijn omgeving). Op dat moment besloot ik veel meer te focussen op wat er goed ging en waar ik plezier aan beleefde (wat is goed?) Met als resultaat dat ik veel meer ontspannen aan mijn vakantie begon en bij het begin van het nieuwe studiejaar vol energie en enthousiasme kon starten.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen: wat gaat er goed in jouw leven? Wat was een bijzonder moment deze zomer, waar je met plezier en genoegen aan terug denkt? Als je je ervaring wilt delen, kun je hieronder je verhaal kwijt.